Rudňany - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Správy - Ešte prednedávnom mohli o postupe len snívať. Teraz zažijú veľké derby.

titulka

Rudňany zavŕšili skvelú sezónu ziskom treťoligovej miestenky.

Autor článku: Daniel Dedina

Zdroj: https://sportnet.sme.sk/spravy/rudnany-vitaz-stvrta-liga-2020-2021-postup/

RUDŇANY. Mapa najvyššej regionálnej súťaže sa na východe Slovenska zaplní o nové miesto.
Bodku za mimoriadne vydarenou sezónou dali cez víkend futbalisti OŠK Rudňany.
Po výhre 4:2 na ihrisku Pavloviec nad Uhom majú na čele IV. ligy Juh pred posledným kolom nedostižný štvorbodový náskok. Mužstvo z takmer päťtisícovej obce na Spiši v doterajšom priebehu sezóny nenašlo premožiteľa a zaknihovalo len dve remízy.

„Dosiahli sme veľký úspech. Osobne si myslím, že je to náš strop,“ hovorí prezident klubu RASTISLAV NEUVIRTH.

Aké pocity momentálne prežívate?
Veľmi príjemné. Dosiahli sme veľký úspech. Osobne si myslím, že je to náš strop. Som rád, že sme si to nenechali na posledný zápas s Čaňou. Súťaž už môžeme dohrať bez tlaku a trocha to tento týždeň aj osláviť.
Je to výsledok našej troj-štvoročnej práce, kedy sme káder postupne dopĺňali a vytvoril sa tu systém. Skĺbili sme starších hráčov s mladšími, odchovancov, aj chlapcov, ktorí u nás dlhšiu dobu pôsobia.

Ako vyzerali bezprostredné oslavy po spečatení víťazstva v súťaži?
Z Pavloviec do Rudnian je dlhá cesta a teraz bola ešte dlhšia... A veselá. Trocha sa oslávilo v autobuse a bolo aj pár zastávok. Potom sme ešte s chlapcami posedeli na štadióne.
Bolo to milé, hoci každý už trocha myslel na pondelok a na to, že sa treba venovať aj pracovným povinnostiam. Dohodli sme sa, že vyvrcholenie osláv bude po poslednom zápase s našimi fanúšikmi.

Sezónou kráčate suverénne, zo štrnástich zápasov ste vyhrali dvanásť. Ako ju hodnotíte?
Išli sme postupne krok za krokom. Vedeli sme, aké mužstvá v našej súťaži sú, či už je to Kechnec, Medzev, zo začiatku malo ambície aj Strážske. A Čaňa i Pavlovce - to sú top tímy v súťaži. Po nedokončenej jesennej časti sme mali šesťbodový náskok, ale najťažšie zápasy nás čakali až teraz.
Počas prestávky kvôli korone sa síce chlapci pripravovali individuálne, ale nevedeli sme, v akej forme budú a ako to vypáli. Proti Medzevu sme sa trochu trápili, ale v Pavlovciach to už bolo o niečom inom. V druhom polčase sme potvrdili, že sme právom tam, kde sme.

Nie tak dávno patrili Rudňany do druhej polovice štvrtoligovej tabuľky. V sezóne 2018/19 i rok predtým ste skončili na jedenástom mieste.
V súťaži účinkujeme osemnásť rokov a stále sme sa snažili štvrtú ligu v Rudňanoch zachovať. Ja som štatutárom od roku 2008 a spolu s bývalým starostom Blišťanom sme robili všetko pre to, aby sme nadviazali na históriu futbalu, ktorá tu je.

Zlom nastal v sezóne 2017/18. Doplnili sme káder vhodnými hráčmi, ktorí si vyskúšali vyššie súťaže a vyskladali sme to aj mladými, ktorí sú naši odchovanci a mali motiváciu do budúcna. Chémia v tíme urobila veľa. To je dôvod, prečo sme to zvládli.

Ste zároveň starostom obce. Dávajú do rudnianskeho futbalu peniaze aj súkromní sponzori?
„Na 99 percent ide o financovanie obcou, za čo musím poďakovať poslancom obecného zastupiteľstva. Sú nastavení na podporu kultúry a športu, vďaka čomu dokážeme reprezentovať našu obec.
Snažíme sa oslovovať aj domácich podnikateľov, ktorí v rámci svojich možností takisto pomôžu. Skôr je to na materiálnej báze a z hľadiska podmienok, čím nám trocha odbremenia rozpočet. Tak, aby my sme dokázali uhradiť veci ako štartovné, či cestovné, ktoré nás v štvrtej lige stálo obrovské peniaze.
Posledný rok boli pre nás najbližším súperom Spišské Vlachy, ale predtým to boli Čaňa a Geča, takže za najbližším derby zápasom sme cestovali takmer sto kilometrov. V tretej lige nás čakajú zaujímavé súboje, lebo v okolí je viacero mužstiev. Veľmi sa na to tešíme.

Tretia liga kladie na mužstvá ešte vyššie nároky. Majú Rudňany záujem v nej hrať?
Áno. Všetko sme nastavovali tak, že keď príde ten čas, aby to bolo reálne. S hráčmi sme sa zhodli na tom, že si tretiu ligu ideme užiť a popasovať sa so súpermi, aj keď vieme, že reorganizácia sa posúva o rok.
Pôjdeme do toho s pokorou ako doteraz a možno si získame fanúšikov. Teším sa, keď do Rudnian prídu také mužstvá ako Spišská Nová Ves, Stropkov, či Vranov nad Topľou.

Plánujete káder posilniť?
Nemáme záujem o to, aby v ňom nastala veľká obmena. Chlapci, čo sú v mužstve, si tretiu ligu vybojovali a zaslúžia si ju hrať. Doplnenie určite nastane, venovať sa tomu budeme po zápase s Čaňou.
Nejaké tipy máme, oprieme sa asi viac o mladých hráčov. Ak sa nám podarí získať aj skúsenejšieho futbalistu, budem len rád. Všetko je o podmienkach. U nás je to založené najmä na skromnosti a dobrej partii.

Máte v tíme excelentného kanoniera. Tomáš Bdžoch má napriek skrátenej sezóne na konte už 25 gólov. Zostane alebo si vyberá z iných ponúk?
Myslím si, že ho udržíme. S Tomášom máme dlhodobo dobrý vzťah. Má zamestnanie v našej obci a býva tu. Bude to pre neho vrchol kariéry.

Okresné derby so Spišskou Novou Vsou bude pre Rudňany veľká udalosť. Súhlasíte?
Áno. Doteraz sme sa stretávali len v prípravných zápasoch. So Spišskou máme veľmi korektné vzťahy. Stále to bolo založené na spolupráci, ktorá pevne verím, že bude ďalej pokračovať.
Keď nám v mládežníckych kategóriách vyskočí nejaký talent, tak ide do Spišskej. Oni nám tiež veľakrát pomohli. Hráči, ktorí sa u nich nedostali do áčka, našli často uplatnenie u nás.
Spolupráca je dôležitá, ale na naše vzájomné zápasy sa teším. Budú mať správny derby náboj a vojdú do histórie.

Dátum vloženia: 8. 6. 2021 10:10
Dátum poslednej aktualizácie: 23. 8. 2021 14:38
Autor: Správca Webu